Ένα βιώσιμο σύστημα γεωργίας για την αύξηση της παραγωγικότητας
Η υποβάθμιση του εδάφους λόγω αιολικής διάβρωσης και η έλλειψη νερού είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και η επίλυση τους αποτελεί πρόκληση εδώ και δεκαετίες για την περιοχή του Βρανδεμβούργου.
Ο Thomas Domin βρήκε μια λύση σε αυτό εφαρμόζοντας την αγροδάσωση. Το 2014 άρχισε να διαιρεί τα χωράφια του με καλλιέργειες αραβοσίτου, βρώμης και σίκαλης σε μικρότερα τεμάχια που περιβάλλονται από ψευδοακακίες, δρυς και λεύκες. Γραμμές δέντρων φυτεύτηκαν επίσης γύρω από τα λιβάδια που γινόταν η εκτροφή βοοειδών, κοτόπουλων και χηνών. Τώρα έχει συνολικά 7 εκτάρια με 9 διαφορετικές λωρίδες δέντρων που αντιπροσωπεύουν το 12% της καλλιεργήσιμης γης του, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή καθώς και στην δημιουργία πρόσθετων κερδών.
Οι ισχυροί άνεμοι, το αμμώδες έδαφος και οι ασθενής βροχοπτώσεις κατέστησαν τα χωράφια του Thomas ευάλωτα. Εξαιτίας αυτού, η αξιοποίηση των χωραφιών περιορίστηκε λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών. Μετά την φύτευση δέντρων περιμετρικά των χωραφιών του, η ταχύτητα του ανέμου μειώθηκε σημαντικά ώστε το έδαφος να πλήρη τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις. Ο Thomas δεν κρύβει την ικανοποίηση του και λέει «Τα χωράφια μου δεν υποφέρουν πλέον από την αιολική διάβρωση και η διαθεσιμότητα νερού έχει βελτιωθεί σημαντικά». Τα δέντρα λειτουργούν ως ενδιάμεσος χώρος μεταξύ της καλλιεργήσιμης γης και των τάφρων. Οι βαθιές ρίζες τους απορροφούν θρεπτικά συστατικά από βαθύτερες εδαφικές περιοχές ή από υπόγεια ύδατα που μειώνουν την έκπλυση νιτρικών. Η μείωση της ταχύτητας του ανέμου και η αυξημένη απόχρωση οδηγούν σε ελάττωση της εξάτμισης των υδάτων, αφήνοντας περισσότερο νερό για τις καλλιέργειες.
Ακόμη βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων ελευθέρας βοσκής που διαθέτει καθώς τα δέντρα παρέχουν σκιά και ηπιότερες κλιματικές συνθήκες.
Τα συστήματα αγροδασοπονίας όχι μόνο παρέχουν λύσεις για το κλίμα και το έδαφος, αλλά και τα δέντρα μπορούν να προσφέρουν επιπλέον κέρδη. Ο Thomas αναφέρει «Οι λεύκες συλλέγονται ως «ενεργειακές καλλιέργειες» και σύντομα θα έχουμε προς πώληση υψηλής ποιότητας ξύλο: δύο επιπλέον προϊόντα για το αγρόκτημα».
(ΠΗΓΗ : Eip-Agri)