CLOSE

Inspirational Ideas : Τοπικοί παράγωγοι αγροτικών προϊόντων

Τοπικοί παράγωγοι αγροτικών προϊόντων τροφοδοτούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία στη Λιουμπλιάνα

Ο Δήμος της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, θέλοντας να προωθήσει την αγορά τροφίμων από τους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων οργανώνει δράσεις ώστε να εφοδιάσει τα δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Ο Vesna Erhart, εξωτερικός εμπειρογνώμονας για τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος του δήμου, λέει: «Τα 800 περίπου αγροκτήματα γύρω από τη Λιουμπλιάνα είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι, για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα ενός σχολείου πρέπει να αγοραστούν προϊόντα από μια σειρά μικρών αγροτικών επιχειρήσεων, γεγονός που με τη σειρά του φέρνει μια υλικοτεχνική πρόκληση. Από την άλλη οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις μπορούν να παρέχουν στα σχολεία που το χρειάζονται, προϊόντα όπως αποφλοιωμένες πατάτες και καθαρισμένα και κομμένα χόρτα για σαλάτες.»

Το βασικό καθήκον του Erhart είναι να συνδέσει μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις με τους υπεύθυνους για την αγορά τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία. Φέτος, μαζί με τους συναδέλφους του στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισαν να διοργανώνουν εργαστήρια για τους αγρότες και τους εργαζόμενους στο σχολείο, όπως προσωπικό εστίασης και διευθυντές. Ο διάσημος μάγειρας Primož Dolničar και ο μάγειρας του τοπικού δημοτικού σχολείου του Stranje,  Danijel Habjan, προετοίμασαν πιάτα από τοπικά και εποχιακά τρόφιμα και τα παρουσίασαν στους γονείς και στους εμπλεκόμενους των σχολικών μονάδων. Ο Erhart είναι ευχαριστημένος με τα επιτεύγματα: «Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να επιτρέψουμε στα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς να αγοράζουν τρόφιμα ακόμα και από τους μικρότερους αγρότες και να σερβίρονται ποιοτικά γεύματα».

Οι αγρότες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από μικρότερα αγροκτήματα, πωλούν αυτό που μπορούν να παράγουν σε διαφορετικές εποχές και οι υπάλληλοι του σχολείου κάνουν ανάλογα τις παραγγελίες. Erhart: «Μου αρέσει πολύ να ακολουθώ μια βήμα προς βήμα προσέγγιση. Μόλις οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν κάνει τις πρώτες συμβάσεις τους με τα σχολεία, μπορούν να παράγουν περισσότερα και ενδεχομένως να υποβάλουν αίτηση για μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες δημόσιες συμβάσεις ».

ΠΗΓΗ : eip – agri



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση